Lcd mi Plazma mı ?
TFT LCD iki cam tabaka arasında likit kristal ile doldurulmuş sandviç benzeri bir yapıya sahiptir.
Bir tarafta rengi oluşturan renk filtreleme camı, diğer tarafta ise TFT camı mevcuttur. Renk filtreleme camı arasındaki voltaj farkına göre likit kristaller hareket ederler. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. BunFizikler boyutlar küçük vede hafiftir. LCD lerde görüntü net ve parlaktır. Titreşim ve radyason yapmaz. Bunlar lcd lerin iyi yönleri birde eksilerini görelim.
LCD ekranları sıvı kristalden oluşmaktadır. Sıvı kristallerin tepki süreleri CRT ekranlara göre düşüktür. Buda hareketli görüntülerde fluluk yaratır. Netlik hareket fazla olduğu zamanlarda azalır bunu gözle görebilirsiniz. Görüntü sabitleştiği anda netleşir. İkinci bir eksi yönleri ise görüş açılarının düşük olması. Yani lcd ekranlara yandan baktığınızda görüntüyü net bir şekilde göremezsiniz. Yüksek kalite lcd ekran kullanan monitor veya tvlerde bu oran yani görüş açısı 130-140 derecelere kadar çıkabilmektedir ama 150-180 dereceden görüntü alabilmek lcd lerde imkansızdır. Son olarak lcd ekran boyları en fazla 82cm e kadar çıkabilmektedir. Daha büyük bir ekran için plazmayı tercih etmelisiniz.
Kısaca LCD artıları ve eksileri ile;
+ Az güç harcar.
+ Titreşim yapmaz gözü yormaz.
+ Az yer kaplar hafiftir.
+ Görüntü net ve parlaktır.
- Tepki süresi düşük.
- Ekran pikselleri çabuk bozuluyor.
- Kontras seviyeleri düşük.
- Görüş açısı düşük.
Plazma, birbirine eşit sayıda bağımsız elektron ve pozitif iyonlardan oluşan elektriksel anlamda Nötr, yüksek iyonize edilmiş gaz karışımının farklı bir hale dönüştüğünde kendisine verilen isimdir. Bu açıdan bakıldığında maddenin katı, sıvı ve gaz dediğimiz üç halinden farklı bir haldir.
Cihaza elektrik verildiğinde bu bölmelerin içindeki özel karışım gaz, maddenin üç halinden farklı olan plazma haline dönüşür ve görünmeyen UV ışını yayar. Bu ışın kırmızı, mavi ve yeşil fosfor tabakasına çarparak görünür ışığı ve renkleri oluşturma yöntemi ile diğer televizyon teknolojilerinden farklılaşır.
Plazma teknolojisinde her pikselde içleri özel bir gaz karışımı ile dolu düşük basınçlı kapalı cam bölmecikleri vardır. Bu ufak plazma bölmelerinin ardında kırmızı, mavi ve yeşilden oluşan renkli fosforlar bulunur.
Plazma Artıları ve eksileri
+ 161cm e kadar plazma ekranlar bulunabilir.
+ Az yer kaplar hafiftir.
+ Yenilerde HD uyumu ile mükemmel görüntü kalitesine ulaşılabilir.
- Görüntü kalitesi LCD lere nazaran daha düşüktür
- Güç tüketimi fazladır.
- Ekranda uzun süre kalabilecek sabit bir görüntü ekran yüzeyine yapışır ve silinmez.
- Fiyatları pahalıdır,bunun sonucunda farklı oranda ve parlaklıkta renkler gözümüze ulaşır